Голямо Буково - Манастира

Свържете се с нас, ако имате нужда от повече информация или водач за този маршрут:

*

*

*

Маршут № 21, Голямо Буково - Манастира

Област Бургас, Община Средец, Голямо Буково

Път с кола от Бургас: от 50 до 75 км
Ниво на трудност: лесен
Време за изминаване: 4 - 6 часа
Разстояние в км: 12 км
Денивелация +/- : + 600 м / - 600 м

Кръгов маршрут от село Голямо Буково до единствения действащ в Странджа манастир "Св. Животоприемний Източник" с обща дължина 12 км.

Маршрутът е лек и приятен за изминаване, подходящ е за деца!

Началото му е от площада до кметството в село Голямо Буково. Минава се по моста над река Факийска и започва изкачване по асфалтиран път към Манастира. В този участък маршрутът съвпада с трасето на Тур Странджа и могат да се следят жълтите стрелки, които го маркират. Скоро се откриват панорамни гледки на юг към село Кирово и село Граничар. След 2,5 км има чешма и новопостроен туристически заслон с барбекю. От там до манастира остават още 1,5 км.

Манастир "Св. Животоприемний Източник" е първоначално построен през средновековието на мястото на лечебен извор. Възстановен е отново през 1873 г. През 1910 г. е построена масивна каменна сграда за метох на манастира. След 1944 г. сградата се е ползвала като санаториум и за пионерски лагери, а след 1989 г. е изоставена и е предоставена на животновъди, които са приютявали в нея домашни животни. Днес старият метох е полуразрушен, а част от камъните от зидовете му са използвани за съграждане на други постройки в манастирския комплекс. Има обаче идеи за възстановяването му.

В олтара на днешния храм се намира аязмото „Животоприемний източник“, а водата тече обилно от чешма до самия вход. Манастирът е обявен е за паметник на културата.


Манастирът се стопанисва от един свещеник и съпругата му, които живеят там постоянно. Във вторник и сряда обикновено зареждат с провизии и манастирът може да е затворен.

След Манастира маршрутът поема наляво по горски път, преминава през изоставена дивечова нива и след още два разклона, на които също се избира лявото отклонение, се спуска до Бялата река в местността Трите кладенци. Тук има чешма с три обилно течащи чучура. В края на лятото и есента обаче водата може да пресъхне. От там до селото се върви по широк горски път надолу покрай реката.

ВАЖНО!!!
- Чешми по маршрута има на 4 места - в селото, преди манастира, в манастира и на Трите кладенци;
- През юли и август обикновено има малки досадни мухи в гората;
- В ниските места покрай Бялата река няма обхват на телефоните;
- След обилни валежи пресичането на Бялата река може да е проблем;
- По време на ловния сезон е желателно да уведомите ловната дружинка от селото за присъствието си;

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И АТРАКЦИИ В РАЙОНА:
- Голямобуковски манастир "Св. Животоприемний Източник";
- Марков камък - 2 км пеш в едната посока по горски път, който се отклонява вдясно от пътя Кирово - Белеврен (маркировка няма);
- Връх Двата Близнака с византийска крепост на по-малкия връх - на 6 км след Манастира (донякъде може да се ползва маркираното трасе на Тур Странджа) или на 3 км от село Варовник.


ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА НАСТАНЯВАНЕ:
- Вили "Буково", тел. 0877638460 и други къщи за гости в селото.


Назад