СЕЛО КАЛОВО - ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ ПАРОРИЯ

Свържете се с нас, ако имате нужда от повече информация или водач за този маршрут:

*

*

*

Маршут № 20, СЕЛО КАЛОВО - ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ ПАРОРИЯ

Област Бургас, Община Малко Търново, Село Калово

Път с кола от Бургас: от 50 до 75 км
Ниво на трудност: умерен
Време за изминаване: 4 - 6 часа
Разстояние в км: 13 км
Денивелация +/- : + 480 м / - 480 м

Кръгов пешеходен маршрут с начало от центъра на село Калово. На изток от селото маршрутът навлиза в стара букова гора, пресича малка река и се изкачва към широки панорамни поляни, където има отбивка вляво към параклис "Света Петка". След това се продължава по билото с поляните и се навлиза в стара дъбова гора с много вековни дървета.

Скоро отново се излиза на почистени поляни и по страничен път вляво на 200 м се достига до останките от най-старото дърво в Странджа - изсъхнал дъб на повече от 1000 години. Има също гледка към село Заберново.

Връщаме се обратно през поляната на билния път, за да достигнем след около 500 м до отбивка вдясно към два тракийски долмена в местността "Лъгът". Те се намират на 300-400 м от пътя и до тях се върви по пътека.

След като се върнем отново на пътя продължаваме на юг и скоро стигаме до маркирания маршрут "Хищници" на ДПП "Странджа" с много информационни табели и интерпретативни игри. Правим леко отклонение, за да видим играта "Везна", а след това продължаваме по билото до друга игра - "Хищник и жертва". На това място имаше величествен 800-годишен благун, който през 2018 г. беше поразен от мълния.

От тук маршрутът тръгва на обратно по същия път до поляната, където беше отбивката за сухото 1000-годишно дърво. Поемаме наляво и се спускаме към реката, пресичаме я и след кратко изкачване по приятен горски път се озоваваме на панорамни поляни в южния край на село Калово.

ВАЖНО!!!
- Чешма има само в началото на маршрута още на излизане от селото;
- По време на ловния сезон предупредете ловната дружинка за присъствието си;
- При обилни валежи пресичането на реката може да се окаже проблем.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И АТРАКЦИИ В РАЙОНА:
- Параклис "Света Петка" - на 30 мин. от село Калово;
- Тракийски долмени от IX - VII в. пр. н. е.;
- Много вековни дървета;
- Интерпретативен маршрут "Хищници" с начало от село Заберново;
- 200-годишна църква в село Калово.


ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА НАСТАНЯВАНЕ:

Назад