Село Звездец - местност Ковач и река Велека

Свържете се с нас, ако имате нужда от повече информация или водач за този маршрут:

*

*

*

Маршут № 13, Село Звездец - местност Ковач и река Велека

Област Бургас, Община Малко Търново, Село Звездец

Път с кола от Бургас: от 50 до 75 км
Ниво на трудност: лесен
Време за изминаване: 2 - 4 часа
Разстояние в км: 10 км
Денивелация +/- : + 500 м / - 500 м

Кръгов маршрут от село Звездец до местност Ковач край река Велека с обща дължина 10 км.

От Звездец маршрутът излиза в посока гр. Малко Търново, движейки се отляво, успоредно на главния път, през изоставена бензиностанция и поляна. На разклона за ИМ "Петрова нива" на края на селото се поема по пътека през група дървета, посредата между пътя за Малко Търново и този за Петрова нива. Пътеката следва отначало просека за високо напрежение. Около 500 м се движи успоредно над главния път, от лявата му страна, след което излиза на стар асфалтиран път, водещ към помпена станция. След сградата на помпената се продължава по тясна пътека през гората, пресича се малка рекичка (Вълчи дол), преминава се покрай каскада от красиви малки водопади и се излиза на асфалтирания път към местност Ковач. Водопадите са подходящо място за почивка. Те са леснодостъпни и с кола по тесния асфалтиран път, който се спуска към Ковач. Това е всъщност стария път за Малко Търново. В ниското има обори с домашни животни, зеленчукови и овощни градини, след което от ляво се вижда частния ловен дом "Ковач". Пътят продължава към река Велека и я пресича по стар масивен мост, точно под големия по-нов виадукт.
Ако искате да стигнете до Странноприемница "Ковач", веднага след стария мост поемете по тясна пътека нагоре и леко наляво през гората. Тази пътека съвсем скоро излиза на пътя, водещ към странноприемницата, чиито постройки се виждат ниско вдясно.
Тук може да похапнете истинска и вкусна храна от собствена ферма, както и да плажувате край реката на речен пясък.
Съвсем наблизо е и хотел-ресторант "Рибарникъ" с истински действащ рибарник. Тук могат да ви пригорвят вкусна прясно уловена пъстърва. За да стигнете до там обаче, трябва да се изкачите по тесния път до другия край на виадукта, да пресечете главното шосе за Малко Търново и да се спуснете по пътя за Рибарника.
Връщането към село Звездец става по друг горски път. Минете обратно по стария мост над реката и след ловния дом отбийте вдясно покрай оборите. Пътят минава през поляни, стопанство за зайци, голяма чешма, прави плавен завой надясно и постепенно се изкачва през стара дъбова гора на добре оформено било,. За да се насладите на красиви гледки към цялата околност трябва да слезете малко по това било до широка камениста поляна, разположена над отвесни скали.. Маршрутът продължава нагоре по приятен за вървене горски път през вековната гора. Вдясно от пътя се намира защитена местност "Кривинизово", обхващаща част от горите по стръмните склонове северно от река Велека. Тук могат да се видят много редки растения, както и птици.
Горският път излиза на асфалтирания път за местност "Петрова нива" и по него наляво на 3 км е село Звездец.

Този кръгов маршрут може да се използва и от туристите, преминаващи по многодневния маршрут Тур Странджа, за да пренощуват и да се нахранят в туристическите бази в местност "Ковач".

ВАЖНО!!!
- Вода за пиене има на широката поляна с оборите, малко над ловния дом и в туристическите бази в местност "Ковач";
- По време на ловния сезон е желателно да известите ловната дружинка от село Звездец за присъствието си.
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И АТРАКЦИИ В РАЙОНА:
- Река Велека - плаж, риболов, пикник;
- Бънджи скокове от големия мост над река Велека - провеждат се в определени дни от годината;
- ИМ "Петрова нива" - на 11 км;
- ЗМ "Кривинизово";
- ЗМ "Велека";
- Село Бръшлян - архитектурвн резерват, на 7 км.


ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА НАСТАНЯВАНЕ:
- Странноприемница "Ковач" - тел. 0878313841

- Ловен дом "Ковач" - тел. 0898778853

- Хотел "Рибарникъ" - тел. 0893699261, 0885916144

Назад