Лъвската глава-Ранули-Света Параскева- Зигра-Беглик Таш

Свържете се с нас, ако имате нужда от повече информация или водач за този маршрут:

*

*

*

Маршут № 5, Лъвската глава-Ранули-Света Параскева- Зигра-Беглик Таш

Област Бургас, Община Приморско, гр. Приморско

Път с кола от Бургас: от 50 до 75 км
Ниво на трудност: лесен
Време за изминаване: 4 - 6 часа
Разстояние в км: 12 км
Денивелация +/- : + 700 м / - 700 м

Кръгов маршрут с обща дължина 12 км, с начало и край от паркинга на отбивката за Беглик таш.

Обиколката започва с преминаване през тракийски долмен на 2500 г. (Змейова къща) и след плавно изкачване през гората се излиза на открита поляна с много камъни. Това е билото, по което минава границата на резерват Ропотамо. Маршрутът продължава леко надолу през поляната, за да се стигне до панорамно място, от което на север се вижда скалния комплекс на Лъвската глава, малкия връх в дясно от нея, където е разположена крепостта Ранули, а на заден план се вижда морето със Змийския остров и нос Свети Тома.

Връщаме се обратно до поляната с камъните и продължаваме по маркираната пътека към крепостта Ранули, наименувана "Древният път на траките". Точно преди да преминем през останките от каменната крепостна стена се пресича камениста поляна с високи вечнозелени храсти - грипа, типичен представител на средиземноморската растителност. От тук се разкрива изключително красива гледка към устието на река Ропотамо и морския бряг.

В крепостта Ранули, освен натрупаните камъни останали от стените, можем да видим множество големи овални камъни с причудливи форми и скални ниши - вероятно допълнително обработвани от човешка ръка, а малко по-надолу има останки от малък параклис. От тук също има впечатляващи гледки към долината на река Ропотамо.

Маршрутът продължава обратно отново до каменистата поляна, откъдето се поема на североизток по самата граница на резервата. Преминава се покрай големи каменни блокове с причудливи форми - Клюна, Камбаната и се откриват красиви гледки. Горският път излиза на асфалта, водещ към устието на река Ропотамо, но след 500 м по него се отклоняваме вдясно по широка пътека за залива "Света Параскева". Вляво преди самия залив се намират останките на средновековната църква "Св. Петка". Този плаж е изключително див, заливът е бил използван от пиратите за укритие.

Маршрутът продължава на югоизток покрай стар пиратски кладенец и на един остър десен завой се отбива към залива Зигра. От там следва плавно изкачване до тракийското светилище Беглик Таш по широка горска пътека, след което още 1,3 км по равен горски път до паркинга.


ВАЖНО!!!
- Маршрутът навлиза на територията на резерват "Ропотамо" и следва да спазвате всички правила за движение в резерват;
- По трасето НЯМА чешми и трябва да си носите достатъчно количество вода, ОСОБЕНО ПРЕЗ ЛЯТОТО;
- Възможно е да има кърлежи;
- През лятото има досадни мухички;
- По трасето има бодливи храсти (бодлив залист и др.) и е препоръчително да сте с дълъг панталон, дори и в най-горещите дни;
- За разглеждане на Беглик таш има входна такса през летния сезон.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И АТРАКЦИИ В РАЙОНА:
- Устието на река Ропотамо с чист и спокоен малък плаж;
- Маслен нос - Мидения плаж, фиордите, Тюленовата пещера;
- Резиденция Перла и плаж Перла;
- Блато и защитена местност "Стамополу";
- Разходка с лодка по река Ропотамо - от моста на реката:
- Разходка с яхта в морето около Маслен нос и до Тюленовата пещера - от пристанището в гр. Приморско;
- Ултра крос триатлон "Лъвско сърце" - първата седмица на септември, старт от плаж Перла.


ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА НАСТАНЯВАНЕ:

Назад